WANNEER HEB JE WEL TIJD?

Hoe was je weekend? Heb je er een beetje van kunnen genieten? Ik hoop het zo. Ontspannen en opladen is heel belangrijk voor jou als ondernemer, jij bent namelijk jouw bedrijf. Toch is dat weekendje ontspannen en opladen niet altijd even makkelijk als het klinkt. Zeker niet als je het gevoel hebt dat je tijd tekort komt en het gevoel hebt dat je altijd druk bent.

Als ondernemer hebben het bijna altijd maar druk, druk, druk. We zijn druk bezig met het hebben en houden van een eigen onderneming, je gezin en familie tevreden stellen en het onderhouden van een gezellige vriendengroep.  Tel hier de drie valkuilen nog harder gaan werken, alles zelf doen en perfectionisme bij op en weg is jouw vrije tijd, jouw paar uurtjes me-time. Dit is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook een enorme trigger voor stressklachten zoals een burn-out.

Juist daarom is het zo belangrijk om rust te kunnen ervaren. Maar hoe kan het nou dat we altijd het gevoel hebben dat we altijd druk zijn en steeds minder vrije tijd hebben?

Teveel opdrachten

Ben je je onderneming gestart om te leven, of leef je om te ondernemen? Hier zit een groot verschil tussen. Door altijd maar door te gaan met werken, heb je altijd het gevoel dat je druk bent, je staat nooit even stil. Daarom is het goed om voor jezelf een werkschema op te stellen. Kies bijvoorbeeld voor een werkweek van vijf dagen, geef deze vijf dagen je onderneming de volledige aandacht en geniet vervolgens van twee dagen weekend. Gun jezelf deze twee dagen ook echt weekend. Dat betekent geen werkmail en geen telefoontjes. Door altijd maar bereikbaar te zijn, blijf je constant werken. Ga op zoek naar de juiste verdeling. Kom je niet toe aan al je taken? Overweeg dan om iemand in te huren voor je belangrijkste taken.

Onmogelijke mogelijk maken

Ben je ervan overtuigd dat jij in je eentje alle werkzaamheden binnen je onderneming uit kunt voeren? Helaas moeten we je dan van deze roze wolk afhalen, want dit is helaas niet zo. Door alsmaar alle taken uit te voeren, blijf je druk. Vergeet dan niet dat je ook om hulp kunt vragen en durf dit ook. Jij bent niet de enige die alle ballen hoog moet houden. Heb je bijvoorbeeld een drukke periode binnen je onderneming? Schakel dan hulp in voor het gezinsleven. Vraag die vriendin of ze een keer de kids van school wilt halen of een keer zou willen koken. Durf die ene bal uit handen te geven en geniet van het moment waarop jij dingen kunt laten zoals ze zijn.

Werken zonder planning

Zet eens op een lijstje welke taken je allemaal hebt en maak een overzichtelijke weekplanning. Door te plannen krijg je rust in je hoofd en wordt je productiever. Wanneer je werkt zonder planning, heb je constant het gevoel dat je nog zoveel moet doen. Een planning zorgt voor inzicht in je activiteiten en taken, de realisatie dat het allemaal wel meevalt. Houdt in je planning ook rekening met tijdsblokken, zogenoemde pomodoro’s. Een productiviteits techniek waarbij je 25 minuten onafgebroken met een taak aan de slag gaat, waarna je vijf minuten pauze neemt en ontspant. Hierdoor krijg je meer inzicht in hoe lang je bezig bent met een taak en wordt je steeds beter in het inplannen van je tijd. 

Start jouw week met het maken van een planning. Zorg dat je genoeg tijd hebt om al jouw taken te volbrengen, maar plan ook voldoende tijd voor jezelf in. Houdt ook rekening met rustmomenten. Heb je bijvoorbeeld deze week een drukke periode of werk je extra veel? Doe het dan volgende week iets rustiger aan en houdt een aantal avonden vrij.

Stel prioriteiten

Neem jij alle opdrachten aan, stel je geen prioriteiten voor jouw taken, ga je als een kip zonder kop aan de slag? Dan heb je het gevoel dat je altijd maar bezig bent. Zorg er daarom voor dat je jouw prioriteiten op een rijtje hebt. Die ene taak is namelijk echt een stuk belangrijker dan die andere. Door prioriteiten te stellen kun je makkelijker een onderscheid maken tussen dingen die echt moeten en zaken die eigenlijk niet zo belangrijk zijn. Het hooghouden van alle ballen zul je een paar weken volhouden, maar op de lange termijn is het belangrijk om te kiezen voor de ballen die er werkelijk toe doen.

Want wat is er nu belangrijker? Tijd doorbrengen met je kinderen die je nooit meer terug kunt krijgen of het analyseren van die ene facebookcampagne? Het is handig om prioriteiten te stellen door middel van kleur. Kies een aantal kleuren uit die voor een bepaalde urgentie staan. Ga je de komende week aan de slag met je plannen? Gebruik dan de kleurmethode en kies per kleur wat er echt belangrijk is.

Meer vrije tijd. Meer vrije tijd krijg je niet door minder of meer te doen, maar door keuzes te maken. Niet het streven naar een betere en efficiëntere werksfeer, maar bewuste keuzes maken in wat je wel en niet doet. Bij een efficiëntere werksfeer doe je dingen sneller, beter, getimed en gepland. Maar zodra de tijd die je bespaard hebt, vul je vervolgens weer in met nieuwe taken. Door keuzes te maken, zorg je voor een bewuste mindset, een sterkere focus binnen je onderneming en rust in je hoofd.

Wij dagen jou uit om meer keuzes te maken en meer prioriteiten te stellen. Om je alvast een duwtje in de goede richting te zetten delen we graag deze vijf tips met je:

  1. Keuzes en prioriteiten. Neem de opdrachten aan die jou zo gelukkig maken of zoek deze opdrachten op. Laat de opdrachten waarvan je het gevoel hebt dat ze ‘moeten’ aan je voorbijgaan.
  2. Gun jezelf die paar uurtjes me-time in de week. Dat ene dagje vrij om bij te kunnen kletsen met je vriendinnen. Die extra momenten die je door kunt brengen met je kinderen. Je krijgt zoveel terug voor deze kleine momenten. Markeer voor de komende vier maanden alvast de ‘me-time’ dagen in je agenda. Spreek meteen af met je vriendinnen en boek alvast een lunch bij die ene hotspot waar je al zolang heen wilt. Zo wordt de verleiding om deze dag af te zeggen al een stuk kleiner.
  3. Vraag je af wat jou gelukkig maakt. Schrijf op welke dingen in het leven jou intens gelukkig maken en schrijf op waarom je hier zo gelukkig van wordt en waarom ze belangrijk voor je zijn. Hoeveel tijd je nu met deze dingen bezig bent en hoeveel tijd je hieraan zou willen besteden.
  4. Investeer in het opdoen van kennis op het gebied van mindset. Hoe graag we ook allemaal een leven van rozengeur en maneschijn willen, we weten allemaal dat het eigenlijk bestaat uit pieken en dalen. De manier hoe jij hier tegenaan kijkt en mee om gaat is zo bepalend. Door bewust bezig te zijn met je overtuigingen, innerlijke criticus en patronen kun je aan de slag met het verbeteren van je mindset. Leer bijvoorbeeld om tegen jezelf te zeggen: “Welke kleine stappen kan ik zetten dat ik die opdracht af ga krijgen ondanks mijn kindje ziek is?” Dit is een hele andere manier van denken in plaats van “Ik kan het niet, ik heb altijd pech. Het komt nu echt niet uit dat mijn kindje ziek is”.
  5. Ga in gesprek met andere ondernemers. Praat over hoe zij het ondernemerschap ervaren, hoe zij het nu allemaal doen en waar ze tegenaan lopen. Het kan zo fijn zijn om elkaar te helpen en horen hoe de ander het doet. Wellicht kent deze persoon ook weer andere ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe opdrachten. Jij kunt dan weer een aantal opdrachten uit handen geven.

We zijn allemaal ondernemer geworden om meer vrijheid te ervaren en iets te kunnen doen vanuit onze passie. Onze missie. Door meer ruimte te creëren in je hoofd ga je dit in het dagelijkse leven terugzien. Je straalt meer positiviteit uit, waardoor er ook meer positiviteit en mooie dingen op je pad komen.

Succes mooie vrouw!

Image
FOUNDER OF THE BUSINESS RETREAT
Hey! Ben jij die ambitieuze vrouwelijke ondernemer met mooie dromen? Die die op vakantie tot de beste ideeën komt? Die ook meteen weer helemaal druk is in haar dagelijkse routine zodra je thuiskomt? Ik wel! Mijn carrière als ondernemer begon tien jaar geleden als fotografe. Sinds die tijd ben ik mezelf gaan verdiepen in het brein en inmiddels kan ik me een gespecialiseerd business en mental coach noemen. Wil jij up-to-date blijven met wat mij allemaal bezig houdt?
Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
Share
Tagged in
Leave a reply